تراریوم

همه چیز در مورد استفاده از چوب در تراریوم

چوب در تراریوم-besstmoss.com

در دنیای هنر به ویژه در آفرینش دست سازه ها محدودیت و انتهایی وجود ندارد و ساخت باغ شیشه ای یا همان تراریوم ها نیز تنها به چیدمان خزه و گیاهان خلاصه نمی شود. می توان با به کار بردن وسایل دکوراتیو مثل آدمک ها، ماکت های خانه و حیوانات یا ساخت درختچه ها، آبنماهای مصنوعی یا طبیعی و … جلوه های زیبا و متفاوتی خلق کرد. 
اما با وجود زیبایی و کاربرد بسیار، نگهداری چوب در این محیط های مرطوب کار ساده ای نیست و عموما چوب ها در محیط های مرطوب دچار کپک زدگی می شوند و یا خزه هایی که بر روی چوب ها کار می شوند، بعد از مدتی قهوه ای شده و از بین می روند. اگر شما هم با این مشکلات روبرو هستید، نگران نباشید!
تنها با آموزش اصولی و رعایت چند نکته می توانید با خیال راحت از چوب ها در ساخت تراریوم ها و پالاداریوم ها استفاده کنید و از زیبایی دو چندان آن ها لذت ببرید. فقط کافی ست تا آخر این مقاله را بخوانید و نکات گفته شده را به کار بگیرید.

شاخه های چوب در تراریوم

یکی از اجزای دکوراتیو که طرفداران بسیاری دارد و برآمده از طبیعت نیز هست، به کار بردن شاخه های چوبی در ساخت تراریوم ها یا پالاداریوم هاست. اولین سوالی که در این زمینه مطرح می شود، انتخاب نوع چوب است. بهترین چوبی که بیشترین ماندگاری را در محیط های مرطوب دارد، چوب های آبنوس هستند. به هیچ عنوان از چوب های متفرقه، جنگلی و پوسیده ( به ویژه در تراریوم های سایز کوچک و سر بسته) استفاده نکنید. اگرچه چوب های پوسیده جنگلی به خاطر پوسیدگی ها و تخلخل بالایی که دارند رطوبت را به خوبی در خود حفظ می کنند و بهترین مکان برای رشد خزه ها هستند، اما این چوب ها نه تنها ماندگاری کمی دارند و به زودی کپک می زنند، بلکه با انتقال آلودگی ها به محیط باعث خرابی و کپک زدن خزه ها نیز خواهند شد.

نحوه نگهداری از چوب در تراریوم

وسایل چوبی تزئینی تراریومی مختلفی را می توانید در بازار پیدا کنید. مثل انواع خانه ها، نیمکت، آدمک، حیوانات و ... که در سایزهای مینیاتوری و مناسب تراریوم ها هستند. در استفاده از این تزئینات در محیط های مرطوب بخاطر رنگ آمیزی ها و پوشش های روی چوب، معمولا خیلی جای نگرانی نیست. اما برای اطمینان خاطر بهتر است قبل از استفاده با الکل استریل شوند.

اولین سوالی که مطرح می شود، در زمینه ی انتخاب چوب است. بهترین چوبی که بیشترین ماندگاری را در محیط های مرطوب دارد، چوب های آبنوس هستند. به هیچ عنوان از چوب های متفرقه، جنگلی و پوسیده ( به ویژه در تراریوم های سایز کوچک و سر بسته) استفاده نکنید. اگرچه چوب های پوسیده جنگلی به خاطر پوسیدگی ها و تخلخل بالایی که دارند رطوبت را به خوبی در خود حفظ می کنند و بهترین مکان برای رشد خزه ها هستند، اما این چوب ها نه تنها ماندگاری کمی دارند و به زودی کپک می زنند، بلکه با انتقال آلودگی ها به محیط باعث خرابی و کپک زدن خزه ها نیز خواهند شد.

 

استفاده از چوب آبنوس

در مورد استفاده از چوب آبنوس نیز اکیدا پیشنهاد می شود که برای جلوگیری از انتقال آلودگی و هرچه کمتر شدن احتمال کپک زدگی، حتما قبل از استفاده چوب را حداقل به مدت 2-3 دقیقه بجوشانید تا استریل شود. روش دیگری که برای استریل کردن چوب مرسوم است، استفاده از قارچکش هاست. به این منظور، چوب را برای چند ساعت در محلول قارچکش می خوابانند. این روش هم می تواند برای جلوگیری از کپک زدن چوب مفید باشد اما مراقب باشید که قارچکش باعث خرابی خزه ها نشود. چراکه ترکیبات اکثر قارچکش های رایج در بازار، برای خزه ها مضر هستند.

نکته ی مهم دیگری که باید حتما در نظر داشته باشید، این است که جریان هوای مناسب در ماندگاری بهتر چوب بسیار تاثیرگذار است. بنابراین، در تراریوم های بیشتر از حجم 100 لیتر یا پالاداریوم های سرباز، با اطمینان خاطر بیشتری می توانید از چوب ها در کار استفاده کنید. و همان طور که انتظار می رود هر چه سایز تنگ کوچکتر، جریان هوا کمتر و رطوبت بالاتر باشد، احتمال کپک زدگی بیشتر است.

قرار دادن خزه روی چوب

اکنون پس از انتخاب چوب و فضای مناسب، این سوال مطرح است که چطور خزه ها را روی چوب وصل کنیم؟ و اصلا از چه نوع خزه ای می شود برای این کار استفاده کرد؟

همان طور که می دانید بیش از ده ها نوع خزه مختلف برای ساخت تراریوم در دسترس است و انتخاب خزه مناسب برای کار کردن روی چوب، دشوار به نظر می رسد. اما اگر خزه ها و بستر رشد مناسب آن ها را بشناسید انتخاب خزه کار سختی نیست. خزه هایی که لزوما به بستر خاک احتیاج ندارند و می توان آن ها را بر روی بستر سنگ یا چوب قرار داد، انتخاب های مناسبی هستند. بنابراین خزه های سایپرس، شیت، افین، اینسینیه و اسفگنوم گزینه های خوبی خواهند بود. در بین همه بهترین و راحتترین خزه برای کار، خزه شیت است.

حال که خزه مناسب را هم انتخاب کردیم، باید بدانیم که چطور خزه ها را به چوب وصل کنیم. در این مرحله از کار، نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که خزه ها باید طوری به چوب متصل شوند که با بستر فاصله ای نداشته باشد و زیر خزه ها به هیچ عنوان هوا نخورد. برای این کار دو راه وجود دارد. میتوانید خزه ها را دور چوب بپیچید و سپس با نخ نامرئی محکم ببندید. روش دیگه، استفاده از چسب است. می توانید چسب های مخصوص گیاه را تهیه کنید یا از گِل رس به عنوان چسب استفاده کنید و خزه ها را روی چوب بچسبانید. در این روش هم پیشنهاد می شود که برای فیکس شدن بهتر، بعد از چسباندن خزه ها، روی آن ها را با نخ محکم ببندید. بعد از حدود 2 ماه که خزه ها کاملا به بستر متصل شدند، می توانید نخ ها را باز کنید. اما هنوز کار ما تمام نشده!

لازم به ذکر است که برای ماندگاری خزه ها در این حالت باید آبیاری بیشتری نسبت به زمانی که خزه روی بستر خاک قرار دارد، انجام دهید. زیرا چوب آبنوس مانند خاک رطوبت را در خود نگه نمی دارد. بنابراین در ماه های اول تا زمانی که خزه کامل به بستر متصل و با محیط سازگار شود، آبیاری یا مه پاشی بیشتری داشته باشید.

اکنون با رعایت تمام نکته های گفته شده، با خیال راحت می توانید از چوب به عنوان بهترین گزینه برای دکور محیط های مرطوب استفاده کنید.

2 نظر در “همه چیز در مورد استفاده از چوب در تراریوم

  1. چناری گفت:

    باتشکر از توضیحات شما چوبهای آبنوس منظور درخت خاصی است یا اینکه چوبهایی است که توسط شرکت آبنوس انگل زدایی شده اند

    1. Bestmoss گفت:

      ممنون از همراهی شما.
      آبنوس در واقع نام نوعی درخت بسیار سخت چوب هست و چوب های تزئینی که بسیار سخت، فشرده و بدون تخلخل هستن از چوب این درخت ساخته میشوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *